Shiatsu

Wat is shiatsu?

De letterlijke vertaling van het Japanse begrip shiatsu is vingerdruk. Toch houdt het veel meer in dan gewoon met de vingers druk uitoefenen op het lichaam van iemand die wordt behandeld. Het basis principe van shiatsu is helder en doelgericht onbeweeglijk contact houden met iemands lichaam. Hierbij wordt geduldig gebruik gemaakt van duimen, vingers, handpalmen en soms onderamen en knieƫn.
Door het toepassen van deze technieken wordt het autonome zenuwstelsel in balans gebracht. Als gevolg daarvan gaat ook het hormonale systeem beter functioneren.

Bij kwalen en aandoeningen vinden we op het lichaam vaak plekjes met afwijkende temperatuur en weefselspanning. Vaak is er sprake van pijn. Deze plekjes worden in de shiatsutherapie tsubo's genoemd. De tsubo's staan met elkaar in verbinding door energiebanen, ook wel meridianen genoemd. De energiestroom in een meridiaan wordt meestal geassocieerd met de functie van een orgaan. Als de energie op een juist niveau onbelemmerd door de meridiaan stroomt, zal het betreffende orgaan ook goed functioneren.